2014-05-06


Har Malmö blivit handgranats huvudstad?

Malmö har blivit Europas handgranatshuvudstad. Under den senaste tiden har handgranater använts vid minst sex olika tillfällen. Enligt uppgift kan ett större parti handgranater ha smugglats in från någon av de sönderfallna öststaterna. Dessa handgranater har under det senaste året använts i kampen om makt i kriminella kretsar. Vid flera tillfällen har oskyldiga kommit till skada då granatattackerna har riktats mot fel personer. I nuläget har polisen ingen aning om hur många insmugglade handgranater som finns i Malmöområdet. Men sannolikt förvaras granaterna inte hemma hos någon av de kriminella, eftersom de hela tiden riskerar att utsättas för kontroller och husrannsakningar. En person med insyn säger att granaterna troligen förvaras i en anonym bil eller är nedgrävda på ett ställe i Malmöområdet för att gängen snabbt ska kunna komma åt dem när de anser sig behöva en handgranat. Ingen annan stad i Europa har troligen haft så många handgranatsattacker under det senaste året som Malmö.

2014-05-06 En handgranat kastas in i en lägenhet på Estlandsgatan vid 00.50-tiden. En man klarar sig mirakulöst när han sitter vid datorn i samma rum som granaten kastas in i. Handgranaten rullar ut i hallen och sannolikt räddar detta livet på mannen.

2014-04-15 En handgranat exploderar på Adelgatan i centrala Malmö. Ytterligare en detonerad handgranat tas omhand av polisens bombtekniker på platsen.

2014-04-14 En parkerad bil på Thomsons väg utsätts för en handgranatsattack vid 02-tiden.

2014-03-23 Sannolikt är det en handgranat som detonerar vid en parkerad lyxbil på Helenetorpsgatan Nydala på kvällen vid 22-tiden.

2014-01-26 Handgranat kastas in i en lägenhet på Rasmusgatan Seved vid 04-tiden. En man i den aktuella lägenheten undkommer mirakulöst.

2013-09-14 Sannolikt är det en handgranat som detonerar vid parkerade bilar på Köpmansgatan på kvällen vid 21-tiden

2013-06-09 En handgranat kastas mot parkerade bilar vid 04.40-tiden på Ramels väg Rosengård.