2013-04-12


Dan Hylander och Py Bäckman på Palladium

Det blev en samtidshistorisk händelse för hardcore-fans av Raj Montana Band, Dan Hylander och Py Bäckman inför ett nästan fullsatt Palladium i Malmö på fredagskvällen. Till det lade kvällens särskilda gäst Py Bäckman en nyskriven låt som faktiskt uruppfördes i Malmö den här kvällen.

Det var över 30 år efter den period då duon Dan och Py härjade som bäst på listorna med efterfrågade hits som ”Skuggor i skymningen” eller ”Jag lever”. Sedan detta heta 80-tal har Hylander och Bäckman bara återförenats vid ett fåtal tillfällen.

Det var Hylanders orkesters andra framförande av hela albumet ”Döende Oskuld”, som görs till storytelling om tiden kring 1980 av Jan Wifstrand, en gång på 90-talet Sydsvenskans chefredaktör. Här har han alltså assisterat Hylander med att göra ”dokukonsert” av ett klassiskt svenskt pop-album. Även Olle Berggren, Kvällspostens veteran som rockskribent, medverkade med sina snabba skildringar av ett Malmö som hade både progg, Hylander, Kal P Dal och storheter som Debbie Harry.